pondělí 22. září 2014

Co se skrývá za konvičkou

Co vás napadlo jako první, když jste poprvé uviděli logo Animotéky? Že jsme čajovna, že náš projekt bude ve stylu čaje o páté, že je to vtip nebo že konvička opravdu něco znamená? Pravda je možná trochu ve všem – ale především jsme se připojili k rozsáhlému internímu vtípku všech tvůrců animace a  3D modelací.

Naše víkendová soutěž s otázkou „Z jakého státu pochází konvička, kterou má Animotéka v logu?“ vás mohla poprvé nasměrovat – že přece jen za tím oblým, elegantním tvarem něco vězí. A kdo pátral, se dříve či později mohl dostat k článku na wikipedii[1], který historii konvičky popisuje. My vám ji však nyní povíme z naší perspektivy, aneb jak vzniklo naše logo.

Celý vizuál a všechny plakáty, které vídáte po kavárnách a hospodách Brna, jsou prací Jakuba Ročka, animátora a grafika, jenž se loga Animotéky ujal v polovině srpna. Předchozí den s námi poseděl a poslouchal koncept projektu, načež následující ráno nás na mailu přivítala první verze. A její míra geniality nás ohromila natolik, že jsme u ní zůstali.

„Nejslavnější 3D model, který kdy vznikl, je konvice z Utahu. Model konvičky je základní stavební prvek ve většině 3D aplikací a každý animátor ji zná – dokonce se často mihne v animovaných dílech jako skrytý vtip pro zasvěcené,“ popisoval myšlenku Jakub. „To by byl koncept, který by se dal použít.“ A my mu to spolkli, protože pro interní vtípky máme velkou slabost.

Druhou částí loga je pak nápis – a ten má také svůj vlastní příběh. Jelikož Animotéka ve svém programu nechce zapomenout, že animované filmy jsou staré jako kinematografie sama, zmínili jsme se Jakubovi i o našem záměru přivést do kina i starší snímky. Ten nás pak vzal za slovo a vzniklo krásné, elegantní písmo inspirované meziválečnými polskými a německými neony na biografech. A ve spojení s konvičkou se tak zrodila tvář projektu, která vás bude obklopovat celý semestr!


PS: Až zas uvidíte někde nějaký animák (třeba ve Scale, ehm ehm), nezapomeňte hledat konvici… určitě se tam objeví!




[1] http://cs.wikipedia.org/wiki/Konvice_z_Utahu

Žádné komentáře:

Okomentovat